Beloften niet nakomen is respectloos

Er zijn mensen die aan de lopende band beloften tegenover zichzelf en anderen maken en deze vervolgens niet nakomen. Ze beloven zichzelf te stoppen met roken, meer te bewegen of een studie te volgen. Anderen doen ze de belofte om bijvoorbeeld vandaag terug te bellen, waardevolle contacten voor te dragen of om volgende week te laten weten of de offerte is goedgekeurd. En dan… gebeurt er helemaal niets. Waarom beloven mensen ‘snel’ iets en komen ze dit vervolgens niet na? De reden is dat ze:

  • zich in het moment goed willen voelen.
  • tegen de ander geen nee durven te zeggen.
  • geen overzicht hebben in hun planning.
  • geen prioriteiten stellen.
  • chaotisch in de communicatie zijn.
  • de ander willen pleasen.
  • schijt aan je hebben.

Als je een belofte maakt en deze niet nakomt, hebben de woorden die je zegt geen betekenis. Het is zowel respectloos naar jezelf als naar anderen. Voortdurend dingen toezeggen en niet nakomen maakt je ongeloofwaardig. Dit heeft een negatief effect op je zelfvertrouwen en relatievertrouwen. Ook creëren veel mensen hierdoor een schuldgevoel. Ze worden boos op zichzelf omdat ze bepaalde afspraken niet nakomen. Dit heeft weer een negatief effect op je energieniveau. Mensen die voortdurend hun beloften niet nakomen, leven in een enorm conflict met zichzelf. Ze zijn niet congruent. Oftewel datgene wat ze zeggen en doen ligt niet op één lijn. Dit verscheurt je vanbinnen.

Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor je een belofte niet kunt nakomen, moet bijstellen of uitstellen. Denk aan een ongeluk, een privé-situatie of een prioriteit met voorrang… Als je een belofte niet kunt nakomen, communiceer dit dan direct met de ander. Deze openheid wordt gewaardeerd. Beloof jezelf of een ander niet zomaar iets. Zeg niet te snel iets toe om de ander te pleasen. Als je een belofte maakt doe dan ook wat je zegt. Zorg ervoor dat je woorden werkelijk betekenis hebben.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link