Belabberde vragen produceren belabberde resultaten

Vragen zijn er in alle soorten en maten. Ze gaan over het leven, over relaties, over beter presteren, over het universum. Over echt alles kunnen we onze vragen hebben. Toch zijn er aan de basis maar twee soorten vragen: fantastische vragen en belabberde vragen. Fantastische vragen brengen je dichter bij een oplossing of inzicht, terwijl belabberde vragen een hoop shit opleveren waar je niets aan hebt.

Onze geest is een geavanceerde zoekmachine
Onze geest kun je vergelijken met Google: een zoekmachine die antwoorden geeft op vragen die je stelt. Stel je googlet mindfulness, dan krijg je binnen 0.48 seconden ruim 36 miljoen zoekresultaten. Zoek je specifieker op deze term: mindfulness in het centrum van Eindhoven op maandagavond, dan blijven er binnen één seconde nog maar 38.000 zoekresultaten over. In dit geval vallen er circa 36 miljoen zoekresultaten af die je niet verder helpen. De kans is zelfs groot dat je het antwoord nu op de eerste pagina van Google terugvindt. De kwaliteit van je vraag staat direct in verhouding tot de kwaliteit van het antwoord. Als je Google belabberde vragen stelt krijg je ook belabberde antwoorden. Dit principe geldt ook voor onze geest.

Belabberde vragen
Een voorbeeld van een belabberde vraag is: waarom ben ik te dik? Je geest zou deze vraag als volgt kunnen beantwoorden: omdat je lui bent, geen discipline hebt, omdat je niet met je reet van de bank af wilt komen, omdat je alles wat eetbaar is naar binnen propt, omdat het nou eenmaal in je genen zit en ga zo maar door... Zetten deze antwoorden je aan tot positieve actie? Nee. Hetzelfde geldt voor vragen als: Waarom lukt dit niet? Waarom ervaar ik zoveel tegenslag? Waarom vind ik niet de juiste partner? Waarom ben ik niet gelukkig? Waarom heb ik altijd financiële problemen? Waarom presteer ik zo slecht? Waarom kan ik zo slecht met anderen samenwerken? Wederom krijg je antwoorden waar je geen reet mee opschiet.

Fantastische vragen
Stel jezelf vragen die je in je kracht zetten. Die je aanzetten tot actie en tegelijkertijd inzichten aan je openbaren. Vaak heb je dan al de helft van de oplossing. Een vraag als: ‘waarom ben ik te dik?’ kun je anders formuleren. Bijvoorbeeld: Wat kan ik doen om vitaler, energieker en fitter in mijn vel te zitten? Of: Wat kan ik doen om mijn streefgewicht te bereiken? Deze vragen produceren hele andere antwoorden en zetten je direct op het goede spoor om actie te ondernemen. Wil je een antwoord dat aanzet tot verbetering? Dan moet je jezelf ook een vraag stellen die leidt tot verbetering. Onderstaande vragen helpen je bij het vinden van belangrijke antwoorden. Ik heb ze in de eerste persoon geformuleerd, zodat ze je direct aanspreken. Lees ze op je gemakje door. Als je merkt dat je op bepaalde vragen niet direct een antwoord kunt geven, is dat helemaal niet erg; ga er de komende tijd gewoon mee aan de slag. Zie het als een ontdekkingsreis, waarbij je jezelf nog beter leert kennen.

 • Identiteit
  Waar krijg ik energie van?
  Wat zijn mooie eigenschappen van mijzelf?
  Wat vind ik belangrijk in mijn leven?
  Waar ben ik naar op zoek?
 • Inspiratie
  Waar gaat mijn hart van zingen?
  Wat is mijn definitie van grootsheid?
  Wat is fantastisch in mijn leven?
  Wat geeft mij steeds weer nieuwe energie?
 • Persoonlijke groei
  Wat wil ik graag leren?
  Waar wil ik nog beter in worden?
  Welke vaardigheid wil ik excellent beheersen?
  Hoe wil ik in mezelf investeren?
 • Weerstanden overwinnen
  Welke uitdagingen wil ik overwinnen?
  Hoe overwin ik mijn grootste angsten?
  Welke weerstand moet ik overwinnen zodat ik mijn doel bereik?
  Hoe kan ik het beste met weerstand omgaan?
 • Relaties
  Wat betekent voor mij een liefdevolle relatie?
  Hoe verbind ik me optimaal met anderen?
  Wat is de boodschap die ik mijn toehoorders wil meegeven? 
  Zou je mij aanbevelen bij andere mensen? 
 • Zingeving
  Wat wil ik bijdragen aan de wereld?
  Waar ben ik op dit moment dankbaar voor?
  Wat geeft mijn leven zin?
  Waar wil ik veel tijd aan besteden?
 • Presteren
  Wanneer ben ik succesvol?
  Waar ligt mijn prestatienorm?
  Wat heb ik nodig om nog beter te presteren?
  Hoe leer ik met tegenslag om te gaan?
 • Actie
  Waarop mag ik mijn focus nog intenser richten?
  Wat zijn mijn drie belangrijkste prioriteiten?
  Welke stap brengt me nu dichter bij mijn doel?
  Welke zaken mag ik even met rust laten?
 • Reflectie
  Hoe organiseer ik mijn eigen feedback?
  Wat waren afgelopen week mijn leermomenten?
  Van welke personen kan ik veel leren?
  Welke feedback heb ik nu nodig?
 • Voelen
  Wat speelt zich momenteel af in mijn innerlijke wereld?
  Hoe kan ik nog beter omgaan met heftige emoties?
  Hoe leer ik het signaal van mijn intuïtie nog beter herkennen?
  Hoe voel ik me als ik helemaal mezelf ben?

Leer ook vrede te hebben met een open vraag. Niet voor alles is een antwoord, maar voor alles is wel een vraag. Dat maakt het leven mysterieus! Ik zou je willen vragen om jezelf de volgende vraag te stellen, deze diep in je te laten bezinken en erop te mediteren. Wie ben ik?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link