Atisha’s hartmeditatie

In 2015 bezocht ik voor enkele weken het OSHO Meditatieresort, in het Indiase Pune. Ik maakte hier voor het eerst kennis met de hartmeditatie van Atisha. Dit was een ongelooflijke ervaring, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik aanvankelijk vrij sceptisch over deze meditatietechniek was.

Waarom?

Deze meditatietechniek is erop gericht om negatieve emoties – zoals pijn, frustraties, woede, angst en onzekerheid – in te ademen en positieve emoties – zoals vreugde, liefde en blijdschap – uit te ademen.

Wat zeg je nu, moet ik ‘shit’ inademen? Ja dat dacht ik ook.

Mijn ervaring
Mijn Indiaanse meditatieleraar legde me uit dat dit een methode van compassie is. Adem de pijn in en geef het goede terug aan de wereld. Het hart heeft de kracht om alles te transformeren. Het is onze natuurlijke gewoonte om lijden en negativiteit te vermijden; we willen onszelf tegen pijn beschermen. Het hart is een transformerende kracht: wanneer je negatieve emoties inademt worden deze direct getransformeerd waardoor ze hun negatieve impact verliezen.

Ik dacht bij mezelf: hoe kan het hart nu iets transformeren? Direct realiseerde ik me: dit is mijn eigen overtuiging. Hoe weet ik of iets waar is als ik het zelf niet ervaren heb? Ik veranderde direct mijn mindset en besloot om de oefening te ondergaan zonder te oordelen. Intuïtief wist ik dat we allemaal de innerlijke kracht bezitten om negatieve emoties om te zetten in positieve emoties. Ik had alleen nog nooit op deze manier naar het transformeren van emoties gekeken.

Ik kan je vertellen dat dit één van mijn indrukwekkendste ervaringen ooit is geweest. Tijdens deze hartmeditatie kwam er veel energie vrij en voelde ik van alles in mijn lichaam gebeuren wat ik niet in woorden kan uitdrukken. Na de meditatie voelde ik me lichter, opener en ik merkte dat een beklemmend gevoel rond mijn borststreek verdwenen was; een gevoel waar ik me daarvoor niet eens bewust van was.

Atisha’s hartmeditatie de techniek
OSHO beschrijft deze meditatietechniek uitgebreid in zijn boek: Meditation - The First and Last Freedom.

Stadium 1
Haal een aantal keren diep adem en verplaats je aandacht naar je hartchakra, dit is het energiecentrum in het midden van je borst. Haal vijf minuten rustig adem met je volledige aandacht gericht op je borst.

Stadium 2
Voel nu bij elke inademing je emotionele pijn naar je hart stromen. Accepteer het, verwelkom het en laat het hart de pijnlijke energie transformeren naar vrede, vreugde en liefde. Denk niet dat je iets bewust moet doen. Je hoeft alleen de pijn maar te voelen en deze uit te nodigen. Je hart doet de rest. Tijdens de uitademing kan er spanning loskomen; dit mag je uitdrukken in geluiden, woorden, gebaren en bewegingen, maar dit kan ook in stilte gebeuren. Als je uitademt geef je de positieve getransformeerde energie terug aan het bestaan. Herhaal dit proces van in- en uitademen ongeveer vijftien minuten.

Stadium 3
Ga hierna rustig liggen, sluit je ogen en wees je bewust van je lichaam. Blijf zo’n tien minuten liggen, open daarna je ogen en ervaar de kracht van deze meditatie.

Uitbreiden
Als je wilt kun je deze techniek ook nog uitbreiden. Nadat je je eigen narigheid en pijn hebt ingeademd, kun je ook het lijden en de pijn van alle andere wezens op aarde inademen om deze energie te transformeren naar iets positiefs. Maar gebruik Atisha’s hartmeditatie eerst voor jezelf. Ervaar wat deze transformatie met je doet. Atisha zegt: ’Voordat je dit voor het hele bestaan kunt doen, moet je starten bij jezelf.’ Een van de fundamentele geheimen van innerlijke groei is dat je anderen niet iets kunt geven wat je ook niet aan jezelf kunt geven. Als je jezelf niet in je hart kunt sluiten, hoe kan je dan ooit een ander in je hart sluiten?

Op het werk
Deze techniek kun je ook in stilte toepassen op je werkplek, waardoor ook hier negatieve emoties, spanning en conflicten uit de weg worden geruimd. Gewoon een aantal ademhalingen waarin je de pijn en spanning die je ervaart in je hart voelt. Let maar eens op wat er met de energie gebeurt als je mensen oprecht vrede, vreugde en liefde toewenst. Ons onderbewustzijn pikt dit op, de energie transformeert, mensen stellen zich open en kwetsbaar op en de vijandigheid verdwijnt. Probeer het, ervaar het en je zult direct resultaat merken.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link