Als gespreksleider hanteer ik deze 5 principes waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen

De laatste twee jaar heb ik het genoegen gehad om zo’n 80 inspiratielunches als gespreksleider voor te mogen zitten voor Directeuren Netwerk Nederland (DNN). DNN is een organisatie die voornamelijk inspiratiesessies in combinatie met een lunch faciliteert voor MKB-ondernemers.

Als gespreksleider heb ik ontdekt dat de onderstaande principes helpen om boeiende dialogen op gang te krijgen.

 1. Creëer een vertrouwde omgeving
  Mensen stellen zich open op wanneer ze voelen dat ze in een veilige omgeving zijn. Door te benoemen dat we met gelijkgestemde ondernemers aan tafel zitten en iedereen met uitdagingen rondloopt die opgelost moeten worden, creëer je snel een vertrouwenssituatie. Dit vertrouwen is cruciaal voor de sfeer, energie en de openheid die aan tafel getoond wordt.
 2. Ondernemers willen geprikkeld worden
  De meeste ondernemers willen graag leren. Maar hoe leren we nu? Mijn ervaring is dat we vragen moeten stellen die pijn blootleggen. Iedere ondernemer heeft ergens wel een vorm van pijn in zijn organisatie. Op het moment dat we die kunnen blootleggen door de juiste vragen te stellen, prikkelen we ze.Andere ondernemers die aan tafel zitten geven dan hun mening over de uitdaging waar de desbetreffende ondernemer tegenaan loopt. Dit brengt interessante dialogen op gang en veelal krijgt de ondernemer nieuwe inzichten aangereikt waar hij of zij weer verder op kan borduren. Het is dus cruciaal dat de pijn wordt blootgelegd.
 3. Durf je kwetsbaarheid te tonen
  Als je je als ondernemer niet durft open te stellen, dan krijg je ook heel weinig feedback van andere ondernemers. Ondernemen is voortdurend weerstanden overwinnen. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, loopt met uitdagingen rond, zowel zakelijk als privé. Mensen zijn van nature geneigd om elkaar te helpen. Als jij jezelf kwetsbaar durft op te stellen, dan gaan anderen hun uiterste best doen om je te helpen met het overwinnen van je uitdagingen.
 4. Plaats zaken in het juiste perspectief
  Miscommunicatie is een gevaar dat overal en altijd op de loer ligt. Vaak zegt de ene persoon een half woord, waar de ander vervolgens direct op inhaakt. Mijn rol is om zaken te verduidelijken en ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde pagina begint. Zit je niet op dezelfde pagina, dan communiceer je naast elkaar en dat komt de dialoog en de oplossingen die worden aangedragen niet ten goede.
 5. Blijf trouw aan je authentieke stijl
  Iedere ondernemer en iedere gespreksleider heeft zijn eigen stijl van werken en communiceren. Mijn mindset is afgestemd op optimaal presteren. Dit betekent dat ik altijd op zoek ben naar waar we die ene procent verbetering kunnen doorvoeren. Mijn stijl om dat voor elkaar te krijgen sluit daarop aan. Deze wordt door ondernemers beschreven als: no-nonsense, doelgericht, aangenaam confronterend en recht voor zijn raap. Blijf trouw aan wat jouw stijl is, dat is je kracht, daardoor ben je authentiek en haal je op jouw manier het beste uit een groepsdialoog.
©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link