11 vragen om prestaties te verbeteren

Prestaties verbeteren begint met het stellen van de juiste vragen.

 1. Wat is je missie?
  Je missie is je overkoepelende doel. Het geeft richting en sturing aan al je keuzes en zorgt voor houvast in turbulente tijden.
 2. Wat betekent succes voor jou?
  Omschrijf kraakhelder hoe jij jouw succes voor je ziet. Ons onderbewustzijn werkt als een navigatiesysteem. Geef de bestemming aan en de route ontvouwt zich. Hoeveel omleidingen er ook zijn, je wordt naar het eindpunt toegetrokken.
 3. Welke waarde creëer jij voor de ander?
  Wees helder over wat je komt brengen. Welke problemen los jij op voor een ander? De mensen die de meeste waarde creëren, zijn vaak de grootste gevers. Ze geven alles om de beste versie van zichzelf te zijn én ze helpen anderen overal en altijd. Met advies, strategieën, middelen of contacten. Wat zijn je prioriteiten? Afleidingen zijn er altijd en overal.
 4. Wat zijn je prioriteiten?
  Als je elke dag de meeste tijd besteedt aan je prioriteiten, dan creëer je impact. Zaken komen in beweging en er ontstaat momentum.
 5. Met welke specialisten werk je samen?
  Alleen met de beste specialisten om je heen haal je het allerbeste uit jezelf. Iedere topper, in welke branche dan ook, verzamelt specialisten om zich heen om optimaal te presteren. Specialisten zijn goed in hun vak en creëren waarde. Daar betaal je voor. Het is aan jou om te bepalen met welke specialisten je wilt werken.
 6. Wat is je strategie?
  Een strategie werkt wel of werkt niet. Het is aan jou om te onderzoeken, wat in welke situatie werkt. Welke strategieën gebruik je om een rustige geest te creëren? Wat doe je als je vastzit op een bepaald niveau? Ieder groeiproces vraagt zo zijn eigen strategieën. Dit maakt leren, trainen en jezelf optimaal voorbereiden tot een doorlopend proces.
 7. Welke rolmodellen inspireren je?
  Onderzoek de strategieën en werkwijze van rolmodellen. Kom met hen in contact en vraag naar belangrijke lessen die zij in de loop der tijd hebben geleerd. Je kunt meeliften op de kennis van anderen. Hierdoor leer je zoveel sneller. We hoeven het wiel niet iedere keer opnieuw uit te vinden. Bouw verder op de strategieën van anderen.
 8. Hoe ga je om met weerstand en hoe overwin je die?
  Iedereen die zijn prestatieniveau wil verbeteren loopt tegen fysieke, mentale en emotionele weerstand aan. Onderzoek hoe jij met deze weerstand omgaat en hoe je deze overwint. Dit is de enige manier om je prestatieniveau te verbeteren. De toppers overwinnen continu weerstand. Dag in dag uit. Welke weerstand moet jij overwinnen om je doel te bereiken? Ga er met alles wat je hebt achteraan.
 9. Met welke intentie en focus train je?
  Wetenschappelijk bewezen: er is maar één effectieve manier om je vaardigheden te verbeteren. Doelbewust trainen. Ben helder over wat je wilt bereiken. Push jezelf buiten je comfortzone. Geef je onverdeelde aandacht aan datgene wat je doet en wat je wilt bereiken. Reflecteer direct en vraag feedback aan specialisten. Train doelbewust!
 10. Waarom doe je wat je doet?
  Reflecteer regelmatig. Zorg dat je spirit, ziel, hart en alles wat je in je hebt nog steeds achter je missie en je succes staan. Is dit niet het geval? Dan heeft dit impact op je prestaties. Neem dan rust, zorg dat je herstelt en weer nieuwe energie krijgt. Ook een coach kan in deze fase zeer waardevol zijn. Het is niet erg om een nieuwe weg in te slaan, maar sla er wel eentje in waar je hart van op hol slaat. Je missie kan veranderen per project of levensfase. Maar de strijder die grenzen verlegt zit in je. Zelfs als je 96 bent en een kaartje legt, ook dan speel je om te winnen!
 11. Waar kies jij nu voor?
  Ieder moment heb je de mogelijkheid om te kiezen. Het maakt niet uit hoeveel ‘verkeerde’ keuzes je in je leven hebt gemaakt. Je mag het volgende moment gewoon weer kiezen. Je mag kiezen waar je jouw aandacht aan schenkt, waar je ‘ja’ en waar je ‘nee’ tegen zegt. Met wie je wilt omgaan en met wie niet. Je mag ook kiezen hoe goed je ergens in wilt zijn. Elke keuze brengt consequenties met zich mee. Wil jij fenomenaal zijn op jouw gebied? Dan zul je er veel tijd, energie en kennis in moeten steken. De echte presteerder heeft echter geen keuze: hij voelt diep van binnen dat er maar één weg is. Je stinkende best doen en eruit halen wat erin zit! 

Weerstand overwinnen
De eerste weerstand die je zult moeten overwinnen, is tijd vrij maken om duidelijkheid te creëren over bovenstaande vragen. Veel mensen voelen een enorme weerstand om hun missie te verwoorden. En dat kan ook erg lastig zijn. Het is een proces van zelfonderzoek. Het gaat erom dat jij ervaart wie jij bent en dat je voor jezelf helder hebt wat je hier op planeet aarde wilt doen. Om een leven te leiden zoals jij dat graag wilt.

Doe
Dus: focus en dwing jezelf om de vragen te beantwoorden. Hoeveel tijd je er ook voor nodig hebt. Begin, doe het, en je zult zien dat het je leven transformeert. Je creëert duidelijkheid over wat je graag wilt doen. Je zet een creatief proces in gang, dat leidt van het één naar het ander. Kies nu bewust wat je wilt!

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link